ZO KAN HET WEL … Pop-up restaurant Veldkas

Als er iets is wat deze tijd ons leert, is het dat niets vanzelfsprekend is. Dat geldt ook voor deze omgeving. Dat moeten we koesteren.”

veldkas.jpg

Terwijl er in zijn planning steeds meer strepen werden getrokken door de cateringopdrachten die opstonden voor de komende tijd, werden de plannen over het openen van een eigen pop-up restaurant steeds concreter. Eten en drinken in een glazen kas, middenin in natuur, het zuid limburgse Heuvelland, de Mescherhei om precies te zijn.  Met diezelfde omgeving als grootste inspiratiebron voor het menu, het interieur en de complete beleving van pop-up restaurant Veldkas. Omdat dat gelukkig gewoon wel kan!

"Laten zien hoe mooi onze eigen ‘achtertuin’ is, wat voor lekkers onze eigen bodem te bieden heeft en ook om juist in deze gekke tijd vol maatregelen toch onbezorgd te kunnen tafelen en genieten,” Volgens Erik Stevens, eigenaar Erik Stevens Catering, komt dat perfect samen in het Veldkas concept. Samen met de eigenaren van B&B Hei 15 in Sint Geertruid en TenMar Tent & Event ontstond het idee voor de locatie en de opzet om met verschillende losse kassen (units) met kleine houten terrassen te werken. Erik: “Uiteraard hakte het erin: Het complete voorjaar, de zomer die bol stond van mooie partijen en evenementen, in één klap weg toen de maatregelen medio maart steeds strenger werden en toen duidelijk werd dat het lang zou gaan duren. Toch ging de knop bij mij vrij snel om. Je hoort het wel meer om je heen en ook voor mij geldt dat deze tijd je aan het denken zet. Wat wil ik nu echt? En ook: Wat kan er wel, juist nu, waar ik stiekem al langer over droomde? Nou, dit dus!”

Planten & Dieren
Vier glazen kassen, elk met plek voor zes personen die kunnen aanschuiven voor een drie gangen menu (keuze uit vlees, vis of vega) en die een hele avond kunnen genieten van lokale gerechten en wijnen. En ook: van de heerlijke omgeving met geuren, kleuren en geluiden van de Mescherheide. Aldus het Veldkas concept in den notendop. "Elke kas heeft een eigen thema. Zo hebben we ‘De middelste bonte specht’, ‘De das’, ‘De gele anemoon’ en ‘De blauwzwarte Rapunzel’,” vertelt Erik. “Twee planten en twee dieren die je tegenkomt in het omliggende Savelsbos. Zij vormen de inspiratiebron voor het interieur van de betreffende kas.”

Geven & Nemen
En het gaat hard. De reserveringen lopen storm. Erik: “Het is overweldigend dat het zo goed aanslaat. Dat hadden we niet durven dromen! We breidden in juli al uit naar 10 kassen en 60 plaatsen. Het menu zal gaandeweg de zomer ook een beetje veranderen. Ook starten we in juli met wijnproeverijen in combinatie met een wandeling door het bos onder begeleiding van een gids.” Erik vervolgt: “Het is fantastisch dat dit zo gewaardeerd wordt. Dat we hiermee bijdragen aan een stukje bewustwording over de schoonheid van ons eigen Limburgse land. En, we laten onze gasten niet alleen genieten, maar geven ook iets terug. We ‘lenen’ dit stukje landschap nu voor een seizoen, in ruil daarvoor planten we voor elke reservering een boom. Als er iets is wat deze tijd ons leert, is het dat niets vanzelfsprekend is. Dat geldt ook voor deze omgeving. Dat moeten we koesteren.”