Exploitaties in de creatieve snelkookpan.

Oude ideeën van stal halen en nieuwe bedenken.”

De grotten, het fort en de kazematten. Ze vormen letterlijk het fundament van Maastricht. Daar waar je je als bezoeker laat meeslepen door de verhalen die de stad rijk is. En die de Explore Maastricht gidsen maar al te graag vertellen. Of dat nu boven of onder de grond is. Zo’n verhaal waardoor je als vakantieganger direct het gevoel hebt volkomen ver weg van huis te zijn. “Maar ‘even weg van thuis’, was tijdens de coronapiek van maart tot juni natuurlijk niet aan de orde”, vertelt Henriëtte Frederiks, manager exploitaties. Ze vervolgt. “We stonden voor een ongekende uitdaging. Iets waar we nog steeds veerkrachtig mee moeten omgaan.” Terugkijkend op de eerste fase coronacrisis, wat valt op?

“Na een hele poos dicht te zijn geweest, draaien we eindelijk weer in beperkte mate. We zitten op zo’n 30 tot 50% van de reguliere capaciteit gasten per rondleiding, wat nu eenmaal maximaal verantwoord is. We moeten nu – hartje zomervakantie – dus ook best wat bezoekers teleurstellen. Het blijft constant opletten, meeveren en bijsturen. Terwijl we in de eerste maanden voor hele andere uitdagingen stonden als ‘Hoe gaan we om met gasten die massaal annuleren?’ en ‘Hoe blijven we in deze situatie zoveel als mogelijk liquide?’ We hadden te maken met bijna dagelijkse veranderingen en onzekerheden. Je kunt niet anders dan er flexibel mee omgaan, je relaties terug te laten komen op het moment dat het wel weer gaat”, vertelt Henriëtte.

“Als organisatie werk je keihard om je relaties aan je te blijven binden. Maar er komt natuurlijk geen cent binnen. Het was fijn dat we op een gegeven moment weer konden nadenken over hoe je in een kleinere setting, nieuwe manieren kon vinden om toch met de anderhalve meter norm bezoekers te ontvangen. We hebben zelfs een ‘oud idee’ van stal gehaald dat nu eigenlijk perfect past”. Zo ontstond namelijk het pop-up kazematten museum. Verder nemen de gidsen de bezoekers er nu op uit met de fiets als het in de stadskern te druk is. Het zijn spontane initiatieven die ontstaan en die nu worden ingezet met gepaste afstand. Henriëtte: “De ruim 100 collega’s in het team exploitaties, zetten allen hun beste beentje voor. Het enthousiasme, de energie en creativiteit kan niet op. Dat geeft mij heel veel plezier, maar de behoeften van onze bezoekers zullen langzaamaan ook complexer worden richting de toekomst. Misschien blijft anderhalve meter wel de norm. Tegen die tijd wil je ook meebewegen en een omslag kunnen maken naar businessmodellen die daarbij passen. Kortom, blijven vooruitkijken en hetgeen dat we nu hebben geleerd erin meepakken".