OP ZOEK NAAR DE ‘MESTREECHTER GEIS’ ANNO NU

Maastricht is een eeuwenoude stad met veel tradities en een eigen mentaliteit die bekendstaat als de ‘Mestreechter Geis’ (de Maastrichtse Geest). Maar wat is die Mestreechter Geis nu precies en is deze de afgelopen decennia veranderd? Dat is de vraag die Festival MAAS! en Maastricht Marketing willen beantwoorden met een onderzoek van een jaar.

De zoektocht naar de Mestreechter Geis wordt afgetrapt met de lancering van een videoreeks waarin verschillende Maastrichtenaren hun definitie van 'de Geis' formuleren. Als eerste Miriam Elfassih (bekijk de video’s op YouTube). Het is de aanloop naar Het Groote Gesprek over de Mestreechter Geis dat op 11 september wordt gevoerd tijdens Festival MAAS! waarbij iedereen welkom is om mee te praten.

Het Groote Gesprek: iedereen welkom

Geboren en getogen Maastrichtenaren noemen zichzelf ‘Sjengen’ en dat worden er steeds minder in de stad waar nu, mede onder invloed van de Universiteit Maastricht, ruim 175 nationaliteiten wonen. De Mestreechter Geis is een levenshouding die ingegeven wordt door trots en chauvinisme, door het leven te omarmen en te relativeren. Tegelijkertijd is het een protest tegen de oprukkende invloed in de stad van niet-Maastrichtenaren, aangevoerd door de ‘Hollanders’. Van wie is de Mestreechter Geis? Alleen van de Sjengen of van iedereen die deze stad liefheeft? Deze vraag stelt de Amsterdamse Maastrichtenaar George Vogelaar tijdens Het Groote Gesprek over de Mestreechter Geis op zondag 11 september van 12.00 tot 14.00 uur in de Spiegeltent op het Vrijthof tijdens Festival MAAS! bij Camping Kosmos. In dit gesprek wil Vogelaar iedereen de ruimte bieden om te laten horen wat de Mestreechter Geis voor hem of haar betekent.

Betrokken bij het gesprek en het onderzoek zijn onder meer Ewout van den Engel en Jan Janssen. Van den Engel is cultuurwetenschapper en schreef het boekje ‘Op zoek naar de Mestreechter Geis’, waarin hij uitlegt waar dat begrip vandaan komt en wat het betekent. Tempeleer Jan Janssen vatte de Mestreechter Geis in 2010 in een bekend gedicht en presenteert een hernieuwde versie hiervan tijdens Het Groote Gesprek. Andere deelnemers aan het gesprek zijn Theo Bovens, Hortense Brounts, Miriam Elfassih, Laurens Bouvrie en Alain Garnier. De zoektocht eindigt tijdens de tweede editie van Festival MAAS! in 2023 waar de nieuwe Mestreechter Geis wordt gepresenteerd en fysiek zichtbaar wordt gemaakt op een culturele locatie.

Het Groote Gesprek over de Mestreechter Geis wordt mogelijk gemaakt door Cultura Mosae, Toneelgroep Maastricht en Maastricht Marketing.

Over Festival MAAS!

Festival MAAS! vindt plaats van 8 tot en met 11 september en is tevens de aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Vier dagen lang staat het nieuwe, groots opgezette stadsfestival in het teken van activiteiten en events verspreid door de hele stad. Van een food art film festival tot vintage fashion market en het PAS festival, de Maastrichtse geest is uit de fles. The place to be is toch ook zeker Camping Kosmos midden op het Vrijthof: een intiem kunstenfestival in campingsferen waar je je laat verrassen door theater van Sven Ratzke en Släpstick. Ook is er dans van Nederlandse Dansdagen en SALLY, kunst van Bonnefanten, debat, literatuur en film. Dans de avond uit met onder andere 2manyDJs, Jungle by Night, Goose en Karsu in deze gateway naar het culturele universum.